Dag 14: vrijdag 20 juni 2003

Tysons Corner en Greater Falls



We hebben vandaag geen wekker gezet en we zijn later wakker dan verwacht, ondanks dat we gisteren vroeg naar bed zijn gegaan. We staan snel op, douchen en aankleden, en ontbijten in de lounge. Het ontbijt smaakt heerlijk, ze hebben toast met jam en smeerkaas. Na het ontbijt checken we uit en gaan we op pad naar Washington DC. Het regent nu, en het ziet er niet naar uit dat dat van korte duur is.

Het is niet ver meer rijden naar Washington, ongeveer 1½ uur. Als we Baltimore zijn gepasseerd komen we een Welcome Center tegen en daar gaan we informatie halen over de hoofdstad. De regen is inmiddels overgegaan in stortregen en het is moeilijk om droog te blijven, zelfs met een paraplu. Gelukkig vinden we veel informatie en brochures en ook nieuwe coupon guides voor motels. We besluiten eerst een motel op te zoeken in de stad zelf, dat is nog ongeveer 20 mijl rijden. Het is erg druk op de weg en de rijstijl van de Amerikanen lijkt hier erg op die van de Nederlanders in de spits, uitkijken geblazen dus! Het is wel weer even wennen, want de afgelopen 2 weken hebben we ons al heel erg aangepast aan de relaxte rijstijl die Amerika normaal zo typeert. Een heel verschil met deze chaos rondom de grote stad.

Als we bij het hotel aankomen, lijkt het alsof we Fort Knox binnenwandelen. De jongen achter de balie bekijkt ons argwanend, terwijl hij veilig zit weggewerkt achter gepantserd glas. We moeten ons meteen legitimeren, en dat hebben we nog nooit eerder meegemaakt. We voelen ons niet echt op ons gemak en de strenge beveiliging werkt averechts, het spreekt ons niet echt aan. We gaan dus maar beter op zoek naar een motel buiten de stad en we belanden bij het Howard Johnson in Cheverly. Officieel ligt Cheverly in de staat Maryland, maar Washington DC ligt op een steenworp afstand. Als we zijn ingecheckt brengen we onze spullen naar onze ruime kamer en rusten even uit. We bladeren door de brochures en bepalen ons plan van aanpak. We besluiten om morgen de stad te gaan bezichtigen met een hop-on-hop-off bus die ons langs alle bezienswaardigheden brengt. Hopelijk is het morgen beter weer.

Omdat het nu altijd pijpenstelen regent, en we geen zin hebben om in de regen de stad te bekijken, gaan we naar Tysons Mall, één van de grootste shopping malls in het land. Deze ligt in een klein dorpje in de staat Virginia, aan de andere kant van Washington DC. De route voert ons dan ook dwars door de stad, dus we krijgen alvast een voorproefje van een aantal bezienswaardigheden. We zien het Capitol liggen, en het Jefferson Memorial en een tunnel voert ons onder de Mall door. De Mall is een park dat zich uitstrekt van het Capitol naar Lincoln Memorial met aan weerszijden een aantal beroemde gebouwen en bezienswaardigheden. Zo vind je hier het Vietnam Veterans Memorial, in het midden van het park staat het Washington Monument en aan weerszijden strekt zich het Smithsonian Institute uit met zijn talrijke musea. Uiteraard gaan we dit de volgende dagen nog van dichtbij bekijken.

Als we de tunnel uitkomen, rijden we een brug op, die ons naar de andere oever van de Potomac River brengt. Deze rivier is door alle hevige regenval van de laatste maanden veranderd in een woest stromende, bruine modderige massa. We zijn inmiddels aangekomen in Arlington en rijden langs Arlington Cemetery, de beroemde begraafplaats en als we de weg volgen komen we terecht in een schitterend stukje Virginia. Prachtig! Achteraf gezien hadden we beter hier een hotel kunnen nemen! Dit is veel mooier en veel veiliger en de omgeving is heel erg mooi! Iedereen die nog eens naar Washington gaat: zoek een hotel in Arlington! Met de metro ben je van hier uit in enkele minuten in de stad.

We rijden nog steeds langs de Potomac River en we hebben een prachtig uitzicht over het water en de stad. Geweldig! Een stukje verderop komen we langs de CIA en hier zien we de ingang een gepantserde wagen met geblindeerde ramen. Heel indrukwekkend.

Ook de Mall is erg mooi! We kijken even rond en gaan eten bij de Italiaan. Maar eigenlijk zijn we nu helemaal uitgewinkeld en als we door het dak enkele zonnestralen zien, gaan we gauw naar buiten. Buiten blijkt het inmiddels prachtig weer, dus we besluiten om naar de Greater Falls te gaan. Dit is een waterval in de Potomac River en ligt hier vlakbij.

De route naar de Greater Falls is prachtig! Het dorp waar we doorheen rijden is blijkbaar een gewilde vestigingsplaats voor rijke mensen, want we zien het ene prachtige landhuis na het andere. Ook de auto’s die we hier tegen komen liegen er niet om. We zien behoorlijk wat jaguars, lincolns, porsches en zelfs een ferrari. Bell Air en Beverly Hills is niets hierbij vergeleken. We zien complete kastelen opdoemen, schitterend gewoon! Het gebied ligt middenin de bossen en is heel heuvelachtig, en we raken daardoor het contact met de satellieten telkens kwijt. Het navigatiesysteem werkt dus voor geen meter. Na even zoeken komen we uiteindelijk om 19.30 uur toch aan bij de waterval. Omdat het inmiddels al zo laat is, mogen we gratis parkeren.

De waterval is wel mooi, al is er weinig van over nu de rivier is veranderd in een woest kolkende massa en het water zo hoog staat. Het is wel heel indrukwekkend! Een informatiebord laat foto’s zien van de meest extreme situaties waarin de rivier en de waterval zich kan bevinden. In normale situatie is het een gewone rivier met een waterval die zich uitstrekt over de hele breedte. Weliswaar niet zo hoog, maar wel heel mooi door het ruwe grondoppervlak van grote keien en stenen. Ook kennen ze blijkbaar de situatie van grote droogte, en dan is er bijna geen water te bekennen, laat staan een waterval. De rivier van normaal ettelijke tientallen meters breed is dan niet meer dan een stromend beekje. Ook geeft één van de foto’s aan hoe de rivier eruit ziet na hevige regenval en overstromingen, en dat komt aardig overeen met wat we nu in werkelijkheid zien!

Als we zijn uitgekeken, gaan we terug naar het motel. We gaan nog even naar de supermarkt voor drinken en chips en dan gaan we terug naar de kamer. Het is inmiddels 21.00 uur en we gaan uitrusten voor de lange dag morgen. We kijken een leuke film op TV, werken het reisjournaal bij en gaan dan lekker slapen. Morgen moeten we weer vroeg op!

Geen opmerkingen: