Dag 23: zondag 29 juni 2003

2e dag in New York City



Gelukkig hebben we toch nog een beetje geslapen. Het was niet geweldig, maar we waren moe genoeg om niet wakker te hoeven liggen van het lawaai. Ondanks dat we een queen-size bed hadden vannacht, was het bed naar onze maatstaven toch nog veel te klein. We staan vroeg op, want vandaag gaan we de stad bezichtigen met de bus. We willen de eerste bus nemen om 9 uur, maar voordat we weg kunnen, moeten we nog even naar de receptie om de andere hotelkamer te regelen. Gelukkig kunnen we onze koffers meteen naar onze nieuwe hotelkamer brengen op de 26e verdieping. Het lawaai is hier gelukkig ook een stuk minder!

We slaan het ontbijt over en lopen de hoek om naar Hotel Astoria, waar een bushalte is van de tour die we hebben gereserveerd. Het is bijna 9 uur, maar je kunt niet echt merken dat het zondag is. Er is al aardig wat verkeer op de been en ook op de trottoirs moet je al uitkijken dat je niet omver gelopen wordt. Voor het Astoria hotel wisselen we onze vouchers om voor kaartjes die 2 dagen geldig zijn en na een paar minuten komt de eerste bus al. De tickets geven recht op 4 verschillende tours: de downtown loop (groene route), de uptown loop (paarse route), de Brooklyn loop (rode route) en de Nighttour (oranje route). Bij het Astoria hotel stopt alleen de downtown loop en we besluiten om die tour vandaag helemaal uit te rijden.

We blijven 1½ uur zitten en de bus voert ons via Central Park en Broadway langs Times Square, langs het Empire State Building naar de zuidkant van Manhattan. We passeren het Flatiron Building, de allereerste wolkenkrabber van New York. Dit is gebouwd op een y splitsing en heeft de vorm van een driekhoek. Het gebouw is werkelijk prachtig, nog mooier dan in alle films waarin we het hebben kunnen bewonderen. Dan rijden we door Greenwich Village, Soho en Little Italy, terwijl we de eerste verschijnselen zien van de gay-parade die vandaag door de stad zal trekken. We passeren de mooie gerechtsgebouwen en zien op een afstand Ground Zero. We kijken onze ogen uit! Omdat we boven in een open dubbeldekker bus zitten, kunnen we alle gebouwen en stadsgedeelten goed bekijken. Prachtig!

Bij Battery Park stappen we uit. Vanaf hier kun je een boottour maken, via Statue of Liberty naar Ellis Island. We kopen kaartjes en we kunnen meteen aan boord. De boot voert ons al snel de haven uit, en we hebben een prachtig uitzicht op de skyline van Manhattan. Heel mooi! Daarna varen we om vrijheidsbeeld heen en we maken vanaf de boot prachtige foto’s van dit markante beeld. Bij het standbeeld kun je de boot verlaten, maar dat doen we niet. Je mag alleen een rondje lopen om het standbeeld heen, maar je kunt tegenwoordig niet meer naar boven vanwege de aangescherpte veiligheidseizen na de terroristische aanslagen op 9 september 2001. De volgende stop is Ellis Island en hier stappen we wel uit.

Ellis Island is het eiland dat is aangelegd om de grote stroom immigranten die naar New York kwam tussen 1892 en 1954 te inspecteren. Iedereen kwam binnen via dit eilend en hier werd besloten of een passagier mocht blijven of dat hij terug moest. Elke immigrant werd onderworpen aan interviews en gezondheidstesten. Via dit eiland kwamen maar liefst 12 miljoen immigranten binnen in de Verenigde Staten. Het eiland is nu gerestaureerd en doet dienst als een historisch museum. We kijken rond in het gebouw, waar de foto’s en vele attributen een overzicht geven van de historie. Ook krijgen we zo een goed beeld hoe het er hier aan toe ging. Het gebouw is schitterend!

Buiten is een park aangelegd met een gedenkmuur, waar vele immigranten die via Ellis Island zijn binnengekomen worden gehonoreerd. Via een computer kun je opzoeken wie er allemaal genoemd worden en daar wordt ook aangegeven in welke sectie van de enorme muur je de naam kunt vinden. We kijken voor de grap ook even of onze namen voorkomen, en tot onze verbazing vinden we een relatie naar de meisjesnaam van Jacqueline: “The Maschino Family”. Dat is geweldig!

Het gebouw beschikt ook over een informatiecentrum, waar je voor een klein bedrag een half uur toegang krijgt tot de enorme database van Ellis Island om familie en voorouders op te zoeken. Je kunt dan precies terugvinden wanneer ze aan land gekomen zijn, met welk schip van waar ze vandaan zijn gekomen. Ook kun je kopieƫn zien van de originele passagierslijsten en scheefsmanifesten. Omdat we de Maschino Family hebben gevonden op de gedenkmuur, besluiten we in de database nog even verder te zoeken. We vinden inderdaad nog aanvullende informatie en het lijkt erop dat dit ook daadwerkelijk familie is. Het gaat om een gezin van 3 personen, vader, moeder en zoon en ze komen uit Frankrijk, en daar komt ook de opa van Jacqueline vandaan. Ze zijn in Amerika aangekomen in 1923. We slaan de informatie op, maar uiteindelijk blijkt dat het maar liefst $25 kost per pagina om deze informatie te printen als een soort oorkonde en daar maken we geen gebruik van. Het was wel een hele leuke ervaring!

Na deze ontdekkingsreis nemen we de boot terug naar het vasteland van New York City. We lopen vanuit Battery Park naar Ground Zero en onderweg komen we langs een kerkje waar alle hulpverleners worden herdacht die zijn omgekomen bij de aanslagen. Ground Zero is heel indrukwekkend. Het is er heel druk en de mensen die er zijn zijn zichtbaar aangeslagen. Heel emotioneel! Ook de gebouwen eromheen vertonen nog veel littekens van de aanslagen. Deze week is de metro die onder het World Trade Center loopt pas weer volledig hersteld en sinds een paar dagen werkt hij weer. In de diepe kuil kun je precies zien hoe diep het gebouw de grond in ging en je ziet de metro 2 verdiepingen onder grond gewoon lopen!

Na Ground Zero lopen we naar City Hall Park, een oud parkje vlakbij het gemeentehuis, waar nog originele gaslampen branden. Heel nostalgisch! Aan de overkant van dit park ligt een groot electronica warenhuis en hier gaan we kijken of we de digitale fotocamera van Fuji die we graag willen hebben te verkrijgen is voor een gunstige prijs. Het warenhuis is enorm, we kijken onze ogen uit! We vinden de camera wel, maar de verkoper wil hem ons niet verkopen omdat het het laatste exemplaar is.

Het is inmiddels dan al ver in de middag en we de bus terug naar Midtown Manhattan. De tour voert ons langs South Street Seaport en langs het gebouw van de Verenigde Naties, via Central Park naar de thuishaven van Gray Line, de organisator van de bustour. Hier stappen we uit en we lopen op weg naar de beroemde Joodse Electronicawinkel B&H, om opnieuw te kijken voor de digitale fotocamera. Onderweg komen we nog een heleboel kleine winkels tegen waar ze fotocamera’s verkopen, en op verschillende plekken verkopen ze ook het model waarnaar we op zoek zijn. De prijzen zijn echter niet veel gunstiger dan in Europa. Uiteindelijk zijn we zoveel tijd kwijt met het shoppen in de kleine winkeltjes op 8th Avenue, dat we te laat zijn om voor sluitingstijd nog naar B&H te lopen. Dat moet dan maar morgen! In plaats daarvan gaan we lekker eten bij Houlihan’s (wel erg duur!) en we lopen nog even over Times Square, langs alle souvenirwinkeltjes. Om ongeveer 19.00 uur stappen we bij het gebouw van Gray Line op de Night Tour. De naam zegt het eigenlijk al: deze tour geeft ons bij avondlicht een impressie van de stad en voert ook door Brooklyn via de Brooklyn Bridge. Je kunt niet steeds uitstappen en weer opstappen.

De tour begint op 8th Avenue en gaat via Times Square, over Broadway naar Greenwich Village en Chinatown. Onderweg passeren we opnieuw de filmset en we zien een crew aan het werk. Vanuit de dubbeldekker bus kunnen we een mooi plaatje ervan schieten. Ook het aanzicht van Times Square is prachtig. Bij het invallen van de avond, als het langzaam donker wordt, is de verlichting van de gebouwen en alle overweldigende reclame prachtig! We kijken onze ogen uit. In Chinatown zien we de Brooklyn Bridge al liggen, waar we zo dadelijk overheen zullen rijden. De aanblik van de brug met op de achtergrond de ondergaande zon is echt prachtig. De rit over de brug is werkelijk angstaanjagend! De brug bestaat uit 2 verdiepingen we rijden over de bovenste verdieping, op de meest rechtse baan. Omdat we boven in de dubbeldekker bus zitten, lijkt de afstand tot het water waar we overheen rijden enorm, maar tegelijkertijd ook weer heel dichtbij........... Jacqueline ziet akelijk bleek! Aan de overkant van de brug maken we een rondje door Brooklyn en we hebben een prachtig uitzicht op de skyline van Manhattan. Daarna rijden we weer terug over de Brooklyn Bridge naar Midtown Manhattan en aangekomen op de thuishaven van Gray Line stappen we uit.

Het is inmiddels helemaal donker en we genieten nog even van de prachtige aanblik van Broadway en Times Square. Al die reclame schittert overal bovenuit en de mensenmassa die hier rondloopt is enorm! Zo overweldigend! Om 21.30 uur beginnen we aan de wandeling terug naar ons hotel, waar we om 22.00 uur aankomen. We zijn doodmoe van alle indrukken vandaag en we gaan snel onder de wol!

Geen opmerkingen: