Dag 16: zondag 22 juni 2003

Washington DC


Ook vandaag gaat de wekker weer om 6 uur af, want we willen opnieuw geen tijd verliezen en zoveel mogelijk van de dag benutten. Vroeg in de ochtend is het overal tenminste lekker rustig.

Om 8 uur nemen we de shuttle naar de metro. De metro komt gelukkig al meteen dus we hebben geluk. Vandaag nemen we de metro naar Arlington Cemetery, hier willen we afmaken wat we gisteren begonnen zijn. We vinden de begraafplaats zo indrukwekkend en mooi, dat we niets willen missen. Omdat we ons gisteren hebben moeten haasten naar het Capitol, hebben we niet alle stops kunnen doen en we willen nog het graf van de Kennedy’s zien en het graf van Audrey Murphey, en ook de gedenksteen voor de bemanning van de Challenger willen we niet overslaan. Natuurlijk willen we nog genieten van het prachtige uitzicht over de stad en ook Arlington House staat nog op het programma. Dit is het huis van de beroemde generaal Robert E. Lee.

Om 9.00 uur zijn we met de metro op de begraafplaats en om 10.30 uur hebben we alles gezien. Het graf van de Kennedy’s heeft ons toch wel getroffen, vooral vanwege de eenvoud. Er is geen pracht en praal te bekennen. Maar ook de rest van Arlington Cemetery blijft ons boeien. Dat blijkt ook wel uit de tijd die we er gisteren en vandaag hebben doorgebracht.

Maar nu gaan we weer terug naar de tegenwoordige tijd en we nemen de Tourmobile terug naar de stad. We hadden namelijk kaartjes voor 2 dagen gekocht, dus we kunnen hier weer gewoon instappen. We stappen weer uit bij het Lincoln Memorial. Hier bezichtigen we het indrukwekkende standbeeld en het gebouw waarin het is opgesteld. Ook gaan we naar het Vietnam Veterans Memorial, waar alle namen staan gegraveerd van alle soldaten die in Vietnam zijn gesneuveld.

Als we zijn uitgekeken nemen we de volgende tram naar het Witte Huis. Hier kijken we rond in het Visitor´s Center, maar er is niet veel te zien. Helaas is het Witte Huis niet van binnen te bezichtigen, omdat het is gesloten voor het publiek na de aanslagen op het World Trade Center in New York op 11 september 2001. Dat is wel heel erg jammer, want van buiten is er niet veel bijzonders te zien. Natuurlijk is het heel herkenbaar, want het gebouw heb¬ben we al tig keren op TV gezien, maar je komt er niet echt dichtbij. Vlakbij het Witte Huis is een Caribisch straatfeest en hier gaan we even kijken. Ook lopen we nog even naar het Ronald Reagan Building en we willen lunchen in het restaurant van Michael Jordan, maar dat is vanwege de straatfeesten gesloten. Jammer! Intussen is het ook zachtjes gaan regenen, maar dat mag eigenlijk geen naam hebben, want na 5 minuten is het alweer droog.

We nemen de volgende tram en we stappen weer uit bij “the Castle”, het administratiege¬bouw van het Smithsonian Institute. Dit is een prachtig gebouw. Het Smithsonian is echt heel indrukwekkend. Het is enorm groot en telt ongeveer 17 verschillende museums in Washington en nummer 18 is in aanbouw. Het is wereldwijd het grootste museum en het is nog gratis ook! We lopen langs de verschillende musea naar het Air & Space Museum. Hier kijken we even rond en we lunchen in het bijbehorende restaurant. Dit restaurant is weliswaar van McDonalds, maar gelukkig verkopen ze hier meer dan hun overbekende fast food. Het smaakt zelfs goed!

Als we zijn uitgegeten nemen we de metro naar Georgetown en we lopen naar de National Cathedral. We lopen in eerste instantie verkeerd en we raken de weg kwijt. Gelukkig zien we aan de overkant van de weg 2 mensen op een muurtje die een broodje eten, en die weten vast wel de weg! Maar nee hoor, het blijken Nederlanders te zijn die evenveel weten als wij. Dat is pas toeval! Dan vinden we toch nog de goede weg dankzij 2 aardige voorbijgangers. Het blijkt een flinke wandeling te zijn, met een behoorlijke klim onhoog de berg op. En het is intussen ook behoorlijk warm geworden, na de kleine regenbui bij het Witte Huis. Vanochtend hadden we nog een trui nodig, maar nu is het maar liefst 32ºC! We zijn helemaal uitgeput als we bij de kathedraal aankomen, maar het is wel de moeite waard. Hij is echt prachtig, zowel van binnen als van buiten! In de kathedraal is ook het graf van Robert E. Lee, de generaal van wie we het huis hebben gezien op Arlington Cemetery. De kerk is helemaal wit van binnen en daardoor heel licht. Heel erg mooi!

Als we zijn uitgekeken in de kathedraal, nemen we een taxi naar Washington Zoo. Hier zit¬ten 2 panda’s die we graag willen zien. De dierentuin maakt ook onderdeel uit van het Smithsonian Institute en is dus ook gratis. De panda’s zijn heel erg schattig! Net grote knuffelberen! Ze zijn gelukkig heel goed te zien. Er zit er één op een paar meter afstand lekker tegen een boom aan te smikkelen van een bamboestok. Lief, hè?

Als we de panda’s heb¬ben gezien, gaan we er weer vandoor. We hebben geen zin om de hele dierentuin te bekijken. We wandelen naar de metro en nemen de metro terug naar het motel. Het is 18.30 uur als we daar aankomen. We frissen ons even op en gaan dan eten bij Applebee’s, vlakbij het motel.

Om 21.00 uur zijn we weer terug in het motel. Toevallig is de film Amistaed op TV en Peter gaat die kijken, terwijl Jacqueline leest. In de film gaat een scène over senator Adams en er wordt iets gezegd over de slaperigheid van de senator, wat natuurlijk slaat op het verhaal dat we gisteren hebben gehoord in het Capitol. Heel erg toevallig! Nog voordat de film is afgelopen gaat het licht uit en we gaan lekker slapen. We moeten nodig even bijtanken.

Geen opmerkingen: